Aknella on oma tahto

Tiedättekö sen tunteen, kun törmäätte kirjaston hyllyjen välissä tai vaikka ihan vaan kadulla tallatessanne johonkin vanhaan ja varsin epämiellyttävään tuttuun joka pelkällä yhdellä nopealla vilkaisulla nostattaa pienet vilupilkut käsivarsien iholle? Sellaiseen henkilöön, joka aiheuttaa huonotuulisuuden puuskan ilman ennakkovaroitusta ja saa jopa suunnittelemaan jotain niinkin radikaalia kuin piiloutumista lähimpään roskapönttöön.

En ole suinkaan törmännyt Kuala Lumpurin asfalttiviidakossa ihmiseen, joka saisi minut toivomaan, että saisin käteeni äkkiä valtavan piirakan, jolla voisin heittää tätä hölmistynyttä idioottia suoraan kasvoihin. Olen kyllä tavannut vanhan tutun, jonka luullakseni ehdin jo hyvästellä aikaa sitten. Tämä tuttu kuitenkin ilmestyi yllättäen vierailuille ja hänestä, tai siitä pikemminkin, eroon pääseminen tuntuu vähän samalta kuin kihnuttaisi pöytään syöpynyttä tahraa pois viikosta ja kuukaudesta toiseen.

En edes enää muista yllätyinkö suuremmin siitä, että iho-ongelmat löysivät tiensä takaisin elämääni. Eräänä aamuna heräsin ja siitä se oikeastaan lähti. En aluksi edes säikähtänyt johonkin leuan tietämille tupsahtanutta vähäpätöistä näppylää. En aikonut olla sitä huomaavinani, sillä asia ei liikuttanut minua. Ilmeisesti olisi pitänyt kuitenkin liikuttaa, koska kyseessä ei ollutkaan väliaikainen visiitti, vaan pidempiaikainen invaasio. Ajattelin keväällä, että kulttuurishokki on saanut ihoni niskoittelemaan, mutta luovuin tästä päähän pinttyneestä ajatelmasta katseltuani finnien tulemista ja menemistä muutaman kuukauden ajan. Hyvät päivät alkoivat vähentyä hitain, mutta varmoin askelin. Jostain syystä kaikki tuntui kuitenkin tilapäiseltä. Ei juuri miltään.

Välillä mietin, että nämä jatkuvat episodit ovat yksinkertaiseti pysyvä osa minun elämääni. Pohdin, kannattaako niiden estämiseksi edes yrittää tehdä enää mitään, kun lähestulkoon kaikkia mahdollisia keinoja on jo kokeiltu? Kaikki se loputon vaiva – minkä vuoksi? Erään aamiaismunakkaan ääreessä kuitenkin päätin, että en suostu sopeutumaan tilanteeseen. Kävin lopulta ostamassa sinkkitabletteja, vaikka odotukseni tämän hehkutetun ravintolisän suhteen eivät ole kovinkaan korkealla. Samalla reissulla myös päätin, että Suomessa aion tehdä asialle jotain.

Viime aikoina on tuntunut yhä useammin taas siltä, että haluaisin hautautua suuren myssyn alle pakoon inhottavaa maailmaa. Harmi, että Malesiassa pipon pitäminen aiheuttaisi suurella todennäköisyydellä vain jonkin sortin lämpöhalvauksen.

FacebookTwitterPinterest

18 Comments

 1. Anonymous November 3, 2013 13:24

  Minulla sama ongelma, valitettavasti. Söin vuosia sitten isotretinoin-kuurin, joka auttoi vuosiksi, mutta nyt iho on alkanut mennä taas pahempaan suuntaan. Ikää on kertynyt jo 26 vuotta, joten ei huvittaisi enää tässä iässä taistella finnejä vastaan.

  Reply
  • Niina November 3, 2013 13:48

   Kurja juttu. :/ Omasta isotretinoin-kuurista on nyt kulunut kaksi vuotta ja iho tosiaan alkoi oireilla uudelleen keväällä. Harmi, että vielä näin aikuisenakin joutuu taistelemaan iho-ongelmien kanssa. Huoh.

   Reply
 2. Anonymous November 3, 2013 14:58

  Mulla aivan sama juttu, puolisen vuotta sitten lopetin roacuttanin, mutta nyt iho on taas menossa pahempaan suuntaan.

  Reply
  • Niina November 4, 2013 07:39

   Ohoh, ikävä kuulla, että jo puolen vuoden jälkeen Roacuttanin lopettamisesta iho alkaa taas huonontua. :/ Tsemppiä sinne!

   Reply
  • Kissis November 4, 2013 09:32

   Kaksi Roaa syönyt ja molempien jälkeen oli aika tasan puol vuotta kun finnit palasivat.

   Reply
  • Niina November 4, 2013 09:36

   Meikäläisellähän meni sitten ihan hyvin, kun näpyt palasivat vasta nyt..

   Reply
 3. Kissis November 4, 2013 09:31

  Samat hommat täällä, paitsi että nyt tosiaan viimeinkin olen saanut ilman kuureja ihoni edes siedettävään kuntoon, kiitos mineraalimeikkien ja Basironin.

  Reply
  • Niina November 4, 2013 09:46

   Olen myös käyttänyt mineraalimeikkejä jo pitkän aikaa (en edes halua ajatella, mitä tapahtuisi jos vaihtaisin mineraalit nestemäiseen meikkivoiteeseen…:D) ja keväällä vaihdoin pohjan Bare Mineralsiin. Aina välillä olen miettinyt, että entä jos ihoni ei olekaan tykännyt tuosta Bare Mineralsista ja sen takia niitä finnejäkin on sitten tullut. Toisaalta olen myös oleillut pidempiäkin aikoja käyttämättä lainkaan meikkiä ja silti näppylöitä on vaan tullut ovista ja ikkunoista.

   Muun muassa Basironin kanssa olen myös lätrännyt, mutta siitäkään ei ole oikein ollut apua. Murr.

   Reply
  • Anonymous November 4, 2013 14:55

   Mitä mineraalimeikkiä olet käyttänyt nestemäisen meikkivoiteen korvikkeena?

   Reply
  • Niina November 4, 2013 15:20

   Olen käyttänyt Bare Minerals Original Foundationia siis viime keväästä lähtien. Tätä ennen olen kokeillut MSCHIC:n, Mineralissiman ja The Body Shopin Extra Virgin Mineralsin mineraalimeikkejä.

   Reply
 4. Anonymous November 5, 2013 21:23

  Voisko tästä olla sulle apua:
  http://karkkipaiva.indiedays.com/2013/11/04/se-mahtava-finnintappaja/

  Reply
  • Niina November 6, 2013 16:01

   Tuota itse asiassa Karkkipäivä-blogista tässä ihan hiljattain katselinkin ja ajattelin, että sitä voisi jopa lähteä kokeilemaan. Kiitos vinkistä!

   Reply
 5. Anonymous April 16, 2014 20:46

  Moikka, mun on nyt pakko näin jälkikäteen kommentoida tätä asiaa. Blogiisi eksyin kun olen tuon roacuttanin aloittamassa ja kauhulla lukenut kokemuksia. Mutta toivotaan parasta!

  Tuosta mineraalimeikistä.. itselleni ei ainakaan Bare minerals sopinut yhtään vaan aiheutti mulle aknen pahenemista. Oireet eivät alkaneet heti, vaan vasta jonkin ajan kuluttua käytöstä ja loppuivat meikkipohjaa vaihtamalla! En muista enää mikä se ainesosa Bare mineralseissa on, jonka tällaista herkistymistä on todettu aiheuttavan. Nykyisin olen tyytyväinen Everyday mineralsien käyttäjä. :)

  Reply
  • Niina April 16, 2014 21:03

   Oikein mukavaa, että kommentoit, vaikka jo vähän vanhempaan tekstiin! :)

   Bare Mineralsit sisältävät muistaakseni sellaista ainesosaa kuin vismuttia (bismuth oxychloride), joka ilmeisestikin osalla pahentaa aknea. Minulla etenkin tuolla kuumemmassa ilmastossa BM tuntui hieman kutisevan iholla. Nyt olen pohjaa käyttänyt jo kauan aikaa eikä näitä oireita ole enää ollut. Ihon tilanne on kyllä muutenkin ollut viime aikoina erinomainen (koputtaa puuta…) ja aivan muuta kuin tätä kyseessä olevaa postausta kirjoittaessani. Monesti on kyllä meikkipohjan vaihdos ollut mielessä ja tuosta Everyday Mineralseista olen kuullut paljon hyviä kokemuksia. Kiitos siis vinkistä, kenties suosittelemaasi merkkiä voisin itsekin jossain vaiheessa koittaa. :)

   Niin ja paljon tsemppiä alkavaan Roa-kuuriin. Toivottavasti kaikki sujuu hyvin ja saat ihosi kuntoon. :)

   Reply
  • Anonymous April 17, 2014 17:39

   Kiva kuulla etteivät iho-ongelmat ole tällä hetkellä ajankohtaisia ja toivotaan ettei niistä enää ajankohtaisia tulekaan! Tämä antaa myös mulle toivoa siitä, että kyllä se voi todellakin sillä myrkyllä lähteä pidemmäksi aikaa kuin pariksi vuodeksi. :D

   Reply
  • Niina April 17, 2014 17:47

   Ainakin omalla kohdallani Roasta on ollut mieletön apu eikä iho ole ollut missään nimessä sellaisessa jamassa kuin ennen Roaa. Eli ei lääke aivan hyödytön ainakaan ole ollut. ;) Toivottavasti se tehoaa sinullakin!

   Aurinkoista viikon jatkoa!

   Reply
 6. Anonymous November 5, 2014 18:40

  Ihana kuulla, että sinula roa on auttanut noin hyvin! Itse soin kaksi roa-kuuria noin 7 vuotta sitten ja sen jälkeen pitänyt ihoni kunto yllä e-pillerien avulla. Ihoni oireilee aika ajoin etenkin syksyisin, mutta palaa omaksi itsekseen ajan kanssa. Suunnitelmissa olisi lopettaa e-pillereiden käyttö jossain vaiheessa, mutta pelko aknen uusiutumisesta on tähän asti lykännyt aikeen toteuttamista. Mitä keinoja olet käyttänyt siihen, että iho palasi “huonon jakson” jälkeen hyväksi? :)

  Reply
  • Niina November 10, 2014 19:52

   Ihoni on pysynyt ihan hyvässä kunnossa, vaikka Roan syömisestä on jo aikaa. Aina välillä tulee tällaisia huonompia aikoja, jolloin iho jostain syystä ärsyyntyy ja näppyjä tulee vähän enemmän.

   Yritän lähinnä hoitaa ihoani ihan normaalisti. Juon paljon vettä, vaihdan usein tyynyliinat, syön sinkkiä (enää en uskalla lopettaa, koska olen vakuuttunut siitä, että se jotenkin auttaa ihoani :D) ja käytän mineraalimeikkejä. Ei mitään kovin erikoista siis. :) Lääkäriltä olen saanut paikallisesti käytettäviä voiteita, jotka kuivattavat todella hyvin alkavia näppylöitä. Niiden avulla pahemmat näpyt ovat pysyneet suhteellisen hyvin poissa. :)

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *