Alaston totuus

Tässä minä olen.

Tummine silmänalusineni ja punoittavine nenänpielineni. Riisuttuna ehostuksesta. Täysin käsittelemättömänä. Sellaisena, jona mies näkee minut aamulla herätessään. Lukuun ottamatta tietenkin märkää tukkaani, joka näyttää kuvissa tummanharmaalta, vaikka todellisuudessa väri on paljon vaaleampi.

Alastomana. Ilman meikkiä. Tuntuu siltä kuin jonkinlainen panssari tai suojamuuri olisi poistettu edestäni. Revitty väkivalloin irti hyppysistäni. Oppisinpa jonain päivänä olemaan itselleni armollisempi. Katsomaan kasvojani ja vartaloani vähemmän kriittisesti, alleviivaamatta kaikkia sellaisia piireitä, jotka tekevät minusta minut. Sinänsä pähkähullua, sillä virheethän tekevät sinusta, minusta ja meistä kauniita, persoonallisia yksilöitä.
Loppujen lopuksi tämänkin blogin ja postauksen takana on ihan oikea ihminen, joka näyttää yhdestä kulmasta katsottuna hitusen paremmalta kuin toisesta. Ihminen, joka tuntee meikattuna olonsa hieman itsevarmemmaksi kuin täysin alastomana, kaikesta pakkelista riisuttuna. Ehkä uskallan vielä joskus tulevaisuudessa näyttäytyä lähipostissa täysin laittautumattomana. Olen nimittäin huomannut, että kaikista maailman peileistä minä olen itse se kriittisin nirppanokka, joka heristää sormea nenässä möllöttävälle finnille, huonosti nukutulle yölle tai epätasaiselle ihonvärille. Tuskin Itellan kassatätiä voisi vähempää kiinnostaa, vaikka en olisikaan meikannut sinertäviä silmänalusiani piiloon.

Suuret kiitokset siis Veeralle, joka ravisteli blogimaailmaa postauksellaan, ja päästi suustaan pieniä suuria viisauksia. Häntä siis siteeraten: ”Se, mikä jonkun toisen mielestä on kamalaa, on toisen mielestä kaunista.”

Meikittömyyden haaste ylitti jopa uutiskynnyksen. Näin juuri.

24 Comments

 1. iduska November 22, 2012 19:19

  olet hurjan kaunis :)

  Reply
  • Niina November 23, 2012 11:12

   Voi kiitos <3

   Reply
 2. n0ir November 22, 2012 20:02

  Sulla on kyllä hurjan kauniit silmät! Ja muutoinkin olet luonnonkaunis, jätä ihmeessä pakkelit laittamatta, kun suuntaat postiin tai mihin vaan :)

  Reply
  • Niina November 23, 2012 11:16

   Kiitos vain. :) Täytyy kyllä myöntää, että kaikista asioista kasvoissani pidän silmistä ehkä eniten. Ja kyllähän sitä voisi meikittä tosiaan liikuskella ulkona muutenkin kuin koiran kanssa. Ehkä se vaatii ensin yhden ujon kokeilun ja seuraavalla kerralla kynnys on jo paljon alempana. :D

   Reply
 3. Kelli November 22, 2012 23:43

  Sä oot erittäin kaunis :) Ihanat simmut! :) Mee rohkeasti vaan postiin ilman meikkiä, huomaat, ettei se eroa ollenkaan niistä kerroista kun oot mennyt sinne meikit naamassa :)

  Reply
  • Niina November 23, 2012 11:18

   Voi teitä ihania! :D Juuri tuossa ylempänä pohdiskelin, että ehkä se kynnys tosiaan alenee kun alkaisi vain rohkeasti esiintymään meikittä muuallakin kuin koiran kanssa lenkillä. ;)

   Reply
 4. Kissis November 23, 2012 07:15

  Niin, toikin on vaan tottumiskysymys. Itse on niin tottunut katselemaan itseään meikit naamassa, samoin lähipiiri. Sitten kun tuleekin se päivä kun ei jaksakaan meikata (ainakaan niin paljoa) niin ihmetellään että “ootko sä kipee” tai “nukuitko huonosti”. :D Jos olis joka päivä ilman meikkiä niin silmä vaan tottuis.

  Ja kuten Veerankin blogiin jo kommentoin, se on aika hassua, että “naiset ovat sen näköisiä kuin mitä ovat meikattuina” jotenkin sitä unohtaa, että eihän se ihminen oikeasti edes siltä näytä. :D Niinku ei itsekään! Meikeillä voi tehdä niin hurjasti erinäköisen/parannellun version.

  Reply
  • Niina November 23, 2012 11:29

   Totta. Nyt kun olen saanut aknen selätettyä, niin en tosin muutenkaan käytä kuin mineraalipuuteria ja peitän tummat silmänaluset. Silmämeikkiä käytän äärimmäisen harvoin. Kaikista hienointa tässäkin tempauksessa oli se, että mies otti nuo kuvat (tietämättä mihin postaukseen ne tulivat) ja kun myöhemmin illalla otin puheeksi, että haaste meikittömyydestä ylitti uutiskynnyksen niin vasta sitten miehellä välähti ettei minulla ollut meikkiä. Ja tämäkin piti siis sanoa hänelle itse. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta. Onhan se nyt fakta, että näytän vähän erilaiselta meikattuna, huoh! :D

   Ja niin. Meikillä voi kyllä saada suoranaisia ihmeitä aikaan. Sinänsä tietenkin ikävää, että ihmisiä ei pidetä kauniina sellaisenaan, vaan että kauneuden saavuttaminen vaatii aina pienen ehostuksen.

   Reply
  • Eeru November 23, 2012 16:13

   Pakko kommentoida tähän väliin tuosta silmämeikittömyydestä johtuvista “ootko väsynyt tai ootko krapulassa?” uteluista – niitä nimittäin sain useita kun luovuin ripsienpidennyksistä.
   Ilmeisesti lähipiiri tottuu tietynlaiseen ulkönäköön ja poikkeukset pistävät silmään.

   Itse en hirveästi meikkaa, enkä varsinkaan meikannut niiden ripsien kanssa, mutta tietyn “huollitellun” lookin niillä ripsillä sai vaikka muuten olisi ollut täysin ilman pakkelia.

   Reply
  • Niina November 27, 2012 14:29

   No onpas jotenkin tahdittomia kommentteja. :D

   Reply
 5. Satu November 23, 2012 09:31

  Voi että, et tarviis meikkiä ollenkaan! Luonnonkaunis lapsi! :)

  Reply
 6. RagDoll November 23, 2012 10:34

  Ihosi on aivan loistavassa kunnossa! Näytät kyllä upealta, mutta sehän ei tullut yllätyksenä. ;)

  Reply
  • Niina November 23, 2012 11:32

   Roaccutanista oli kyllä hurjasti hyötyä. Finnejä ei ole pahemmin näkynyt, vaikka kuurista on aikaa jo öö kahdeksan kuukautta ainakin!

   Höpsis. ;)

   Reply
 7. Senja November 23, 2012 13:00

  oot kyllä ihan mielettömän luonnonkaunis vau

  Reply
 8. Mizi November 23, 2012 15:21

  Olet aivan ihana ♥
  ja sinun tekstisi on kaikista paras kaikista näistä nakes truth teksteistä:D (onko se nyt niin ihmekään:D)

  Reply
  • Niina November 23, 2012 18:48

   Koin totaalisen hämmentymisen lukiessani kommenttiasi, hihi. :D Mitä tähän nyt voi sanoa..kiitos kaunis <3

   Reply
 9. Milma November 25, 2012 18:20

  Sä olet kyllä todella luonnon kaunis, ihana, sellainen hehkeä . :)

  Reply
  • Niina November 26, 2012 15:47

   Hih, kiitos Milma. :)

   Reply
 10. Anonymous November 26, 2012 14:14

  Mitä mieltä olet siitä, että lähes jokainen bloggaaja, joka on osallistunut tähän haasteeseen, on kuvannut itsensä myös ilman yläosaa? Eikö sinusta ole kiinnostavaa, että hyvin moni kokee oleelliseksi jonkinmoisen eroottisuuden (joka nyt luonnollisesti voidaan yhdistää alastomuuteen) kuvassa, jossa esiinnytään ilman meikkiä? Tarvitseeko meikin pois jääminen sijaiseksi ja tehokeinoksi jonkin toisen jutun? Kokisiko bloggaaja itsensä jotenkin vähemmän viehättäväksi, jos kuvaisi itsensä vaikka harmaassa t-paidassa ilman meikkiä?

  Minusta tämä alostomuus syö hieman koko kampanjan ideaa, mikäli tällä tosiasiallisesti halutaan vaikuttaa nuorten naisten itsetuntoon ja omakuvaan.

  satukuva

  Reply
 11. Niina November 26, 2012 16:22

  Hmmm, mielenkiintoinen huomio! Toki alastomuuteen liittyy eroottisuuden käsite ja tavallaan sen voisi ajatella vievän huomiota pois meikittömistä kasvoista. Itse en asiaa ole tulkinnut kuitenkaan näin, vaan yhdistän alastoman yläruumiin hyvin tiiviisti kirjoittamaani tekstiin ja tunteisiin jota meikittömyys herättää: meikittä oleminen on kuin olisi alastomana, riisuttuna vaatteista. Oman postaukseni kuvilla on siis vahva symboliikka tuohon ajatuspariin.

  Osa bloggaajista on varmasti jättänyt yläosan pois siitä syystä, että haasteen aloittaja, Veera, esiintyi kuvassaan ilman yläosaa. Vaikea arvioida, onko bloggaajilla ollut jotain muitakin tarkoitusperiä, kun he ovat jättäneet yläosan pukematta tai ovatko he edes ajatelleet asiaa sen enempää.

  Tavallaan ymmärrän pointtisi siitä, että alastomuus syö kampanjan ideaa, mutta toisaalta kuitenkaan en. Kuvien tulkinta on loppujen lopuksi hyvin yksilöllistä. Vaikka joku kiinnittäisi huomiota nimenomaan bloggaajan yläosattomuuteen, joku toinen ei välttämättä ajattele tätä asiaa lainkaan tärkeänä tai merkityksellisenä.

  Vaikka eroottisuus nyt eittämättä liittyykin alastomuuteen, niin siihen liittyy myös paljon muita tulkintoja, jotka riippuvat itse tulkitsijasta. Minä liitän alastomuuteen toki eroottisuuden lisäksi esimerkiksi termit “paljas”, “käsittelemätön”, “tosi” ja “aito”. Haastepostauksen otsikko viittaa jo itsessään “alastomaan totuuteen”, joten ehkä symboliikan takia bloggaajat ovat jättäneet yläosan pukematta tehostaakseen sanomaansa. Jos ajatellaan, että kampanjan tarkoitus on vaikuttaa naisten itsetuntoon ja omakuvaan, en tavallaan ymmärrä, miksi alastomuus olisi sille uhka? Itsensä hyväksymiseen kuuluu kuitenkin myös oman ruumiinsa hyväksyminen riisuttuna. Alastoman vartalon kurveja ja epätäydellisyyksiä ei pääse pakoon ison villapaidan sisään, vaan ne pitää hyväksyä osana omaa vartaloaan.

  Reply
 12. Anonymous November 26, 2012 20:58

  Itse kuitenkin näen, että kyse on myös kontekstista, missä kuvat ja ajatukset esittää. En näe sinänsä alastomuutta ongelma, esimerkiksi Veeran, Polka Dotsin ja ida365 days kuvissa se on ok, mutta usean muun bloggaajan kohdalla alastomuus näyttää vaativan jonkin sortin venkoilua kameran edessä. Tarkoitan tällä esimerkiksi kuvia, joissa näytetään huomattava osa selästä ja/tai rintojen sivut, huulien pitäminen avoinna yhdistettynä tietynlaiseen katseeseen, asennot, joissa solisluut korostuu. Vilkuilemalla muiden blogeja huomaat ehkä saman. :)

  Millä tapaa alastomuus tekee adjektiiveista “tosi” tai “aito” perustavamman kuin “tosi” yhdistettynä vaatteet päällä olemiseen? Eikö vaatteet päällä voi olla “tosi” edes toisella tavalla? Tai adjektiivista “paljas”?

  Alastomuus on uhka siinä mielessä, että monet bloggaajat ovat tarvinneet sen esilletuomiseksi jonkinasteista eroottisuutta, mikä taas vaikuttaa naisiin sen suhteen, miten he kokevat että itseään tulee tuoda esiin. Sekä oikeassa elämässä että internetissä/sosiaalisessa mediassa. Alastomuus ei esiinny näissä kuvissa kovinkaan luonnollisena elementtinä. Alastomuus<>meikittömyys, jommalla kummalla tulee kompensoida toista. Vakuuttavempaa omasta mielestäni olisi, että esiintyisi itselleen tyypillisissä vaatteissa meikittä, se ehkä alleviivaisi paremmin lausetta “hyväksy itsesi sellaisena kuin olet”.

  satukuva

  Reply
 13. Niina November 27, 2012 16:52

  Kontekstistahan nimenomaan on kyse. Juuri siihen viittaan edellisen kommentin ensimmäisessä kappaleessa. Itse pyrin postauksissa jo lähtökohtaisesti siihen, että kuvilla olisi jokin yhteys tekstiin ja sen myötä myös ajatuksiini. Kuten ylempänä sanoin: Haastepostauksen otsikko viittaa jo itsessään “alastomaan totuuteen”, joten ehkä symboliikan takia bloggaajat ovat jättäneet yläosan pukematta tehostaakseen sanomaansa. Toki muunlaisiakin tulkintoja asiaan saattaa liittyä.

  En rehellisesti sanoen ole niin paljon tämän haasteen toteuttaneita postauksia lukenut, että olisin huomannut mitään erityistä venkoilua kuvissa. Tai sitten olen vain viihtynyt väärien blogien äärellä, heh. :D

  Toki myös vaatteet päällä esiintyvän ihmisen kuvaan voi liittää tulkintoja ”tosi” yhtälailla kuin alastomaankin. Tarkoituksenani oli lähinnä tuoda esiin niitä tulkintoja, jota alastomuus herättää eroottisuuden lisäksi. Kysehän kuitenkin on loppujen lopuksi vain tulkitsijasta itsestään ja merkityksistä, joita hän kuvaan liittää. Väärää tai oikeaa vastausta (tai tulkintaa) tähän ei siis ole.

  Moni liittää meikittömyyteen hyvin voimakkaita epävarmuuden tunteita, joten en näe mitenkään vääränä sitä, että ihminen poseeraa kuvissa haluamallaan tavalla. Joku on itsevarma seisoessaan kasvot suoraan kameraa kohti ja toinen tuntee itsensä itsevarmemmaksi jossain toisessa asennossa. Pointtina ovat kuitenkin meikittömät kasvot, joten ruumiillisuuden arviointi ei tässä kampanjassa ole mielestäni niin merkityksellistä. Olen eri mieltä siinä, ettei alastomuus esiinny näissä kuvissa luonnollisena elementtinä. Edelleen kuitenkin painottaisin enemmänkin alastomuuden symbolista merkitystä ja sen yhteyttä koko kampanjan teemaan ”alaston totuus.” Ymmärrän kuitenkin, että tämä on omiaan herättämään erilaisia tulkintoja ja etenkin silloin, jos olemme lukeneet täysin erilaisia postauksia. :)

  Mielestäni huomiosi on kuitenkin äärimmäisen kiinnostava. Tämä on osoitus siitä, miten eri tavalla ihmiset kokevat blogien sisällöt ja miten eri tavalla niitä voi tulkita.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *