Hyvästi Kuala Lumpur

Useimmiten jäähyväiset ovat aina jollain tavalla surumielisiä tapahtumia. Mitä lopullisemmasta asiasta on kyse, sitä kitkerimmiltä hyvästit tuntuvat. Silloin tällöin käy kuitenkin niin, että jäähyväiset tuntuvat sellaiselta vapautuneelta huokaisulta, joka päästetään suusta silloin, kun ihminen näkee oman laukkunsa rullaavan ehjänä matkatavarahihnaa pitkin.

Kieltämätön helpotuksen tunne valtasi minut, kun lentokoneen pyörät irrottivat otteensa Malesian maaperästä. Yritin tiristää edes pientä haikeuden hiventä jostain sisimmistäni, mutta sellaista ei yksinkertaisesti sieltä löytynyt. En edes yrittänyt kurotella vieressäni istuvan saksalaispariskunnan yli ikkunaa, jotta olisin voinut luoda vielä viimeisen silmäyksen maahan, joka on ollut kotini liki vuoden ajan. Sen sijaan keskityin lukemaan Air Asian kiiltäväpintaisesta propagandalehdestä artikkelia, jossa mainostettiin lentokapteenin kirjoittamaa uutuuskirjaa.

Ehkä suhtaudun Malesiaan liian analyyttisesti. Ajattelen asioita liikaa. Toisaalta jos kerran on sattunut tajuamaan jonkun ajatuksen sen kaikessa mittavuudessaan, ei siitä enää pääse eroon. Jossain vaiheessa, en enää muista milloin, yksinkertaisesti ymmärsin, että Malesia maa, jossa on vaikea hengittää. Kulttuuriset erot ovat niin suuria, että pidemmän ajan kuluessa ne alkavat tuntua tiiliskiviltä rinnan päällä. Vaikka yrittää sopeutua, niin siitä huolimatta huomaa olevansa liian erilainen. En ole esimerkiksi elämässäni koskaan tuntenut oloani naisena niin aliarvostetuksi kuin Malesiassa. Välillä ei mennyt päivääkään, ettenkö olisi ihmetellyt, miten yksinkertaisistakin asioista saadaan yhdellä kädenheilautuksella tehtyä niin vaikeita.

Monet ovat kysyneet minulta, aionko joskus palata takaisin Malesiaan. En tiedä, olen vastannut. Malesia tarjoaa eittämättä niin lomamatkalaisille kuin pidempiaikaisillekin asukkaille yllin kyllin nähtävää. Merkkirytkyjä monikerroksisissa ostoskeskuksissa, majesteettisia pilvenpiirtäjiä, valkohiekkaisia rantoja ja ruokaa, jossa näkyvät niin kiinalaiset, intialaiset kuin malesialaisetkin vaikutteet. Monesti tuntui kuitenkin siltä, että maasta puuttuu jotain hyvin perustavanlaatuista. Kaikki on muualta lainattua. Toisinaan mietin, että olen asunut maassa, jolla ei ole lainkaan omaa identiteettiä.

P.S. Mikäli joku lukija kaipaa lisää matkailuvinkkejä tai neuvoja pidempiaikaisen asunnon etsintään Malesiasta, niin vastaan kysymyksiin mielelläni kommenttiboksissa, facebookissa tai sähköpostitse.13 Comments

 1. Satu November 16, 2013 11:40

  Jotenkin on ihanaa lukea välillä jotakin tällaista. Niin kovin usein unohtaa, että täällä kotona, pohjoisessa, meidän on lopulta oikein hyvä olla ja elää. <3 Tervetuloa kotiin!

  Reply
  • Niina November 20, 2013 12:15

   Mukava kuulla. :) Toivottavasti tämän vuoden jälkeen muistaa arvostaa sitä kaikkea mitä meillä Suomessa on. Tai jos unohtaa, niin palaa vaikka sitten näiden kirjoittamiensa tekstien ääreen.

   Tällä hetkellä olen vielä maailmalla matkaamassa, mutta tosiaan Kuala Lumpur on nyt virallisesti taakse jäänyttä elämää. Kiitos kuitenkin jo etukäteen kotiintulotoivotuksista. Suomeen on jo kieltämättä kova ikävä. :)

   Reply
 2. MRSQ November 18, 2013 09:42

  Vautsi! Onpas mielenkiintoista luettavaa!:))

  Reply
  • Niina November 20, 2013 12:18

   Kiitos! Hauska kuulla, että tykkäsit! :)

   Reply
 3. Rouva G November 18, 2013 13:22

  Itsekään en kokenut juuri Kuala Lumpuria kohteena minne kaipaisin erityisesti takaisin. Malesian rantakohteet sen sijan ovat aivan ihania. Joitain asioita vaan oppii arvostamaan niin paljon enemmän kun näkee, mitä kaikkea muuta maailmalla on tarjota.

  Reply
  • Niina November 20, 2013 12:24

   Jotenkin jännittävää kuulla etten ole ainoa näiden ajatusteni kanssa. Malesian rantakohteista ei itselläni ole muita kokemuksia kuin Langkawilta, josta tykkäsin kyllä. Ehkä sinne tai muille pikkusaarille tulee vielä joskus matkustettua.

   Reply
  • Rouva G November 20, 2013 23:00

   Lang Tengah ja Redang ainakin ovat käymisen arvoisia, vaikkakin pienen seikkailun päässä :)

   Reply
  • Niina November 22, 2013 09:28

   Täytyy pitää nämä mielessä tulevaisuutta silmällä pitäen, joten kiitos vinkeistä! :) Malesian itärannikolle meidän oli tarkoitus lähteä käymään, mutta valitettavasti keväällä emme sinne ehtineet ja nyt jätimme sen väliin sadekauden takia (vaikka luultavasti sitä aurinkoa olisi sateen lomassa kyllä riittänyt). Noh, täytyyhän sitä jättää jotain toisellekin kerralle. ;)

   Reply
 4. Kissis November 20, 2013 12:59

  Oh. Welcome back! Malesiaan haluaisin edelleenkin, piti mennä jo muutamia vuosia takaperin, kun vaihtuikin kohde Kuubaan. Mutta, Malesiaan, kyllä, vielä joskus.

  Reply
  • Niina November 20, 2013 18:23

   Maailmalla on mukavaa, mutta kotiin on kiva palata. Kolme viikkoa olisi vielä reissua jäljellä täällä Aasiassa ennen kuin pääsen nauttimaan Suomen pakkasista (tai kuulemani mukaan vesisateista?).

   Mutta siis, suosittelen tosiaan kokemaan ja näkemään Malesian omin silmin. Lyhyen loman aikana maahan ei ehdi välttämättä edes kyrsiintyä niin kamalasti..:D

   Reply
 5. Emmi L. November 20, 2013 15:50

  Ihanaa etten ole ainoa joka on tuntenut samoin! Mä tosin asuin “vaan” Irlannissa, mutta muista kuinka ihanaa oli palata takaisin Suomeen. Voin vaan kuvitella miltä tuntuu tulla tuollaisesta paikasta takaisin :) Tervetuloa kotiin!

  Reply
  • Niina November 20, 2013 18:31

   Ja minä kun luulin olevani ainoa näiden ajatusteni kanssa! :D Jotenkin ihanaa kuulla, että ruudun toiselta puolelta löytyy ihmisiä, joilla on samanlaisia mietteitä kuin itsellä. Kaipa olen aina ajatellut, että vaihdosta palaaminen on jotenkin vaikeaa tms, mutta kaipa tämäkin on niin tapauskohtaista.

   Reply
 6. Meri July 5, 2016 05:45

  Terveiset Kuala Lumpurista! Olemme asuneet täällä reilun vuoden ja voin kyllä hyvin allekirjoittaa tuon yllä kirjoittamasi, vaikka sen kirjoitusajankohdasta onkin vierähtänyt jo paljon aikaa. Matkustimme Kaakkois-Aasiaa ristiin rastiin lähes vuoden ennen tänne muuttamista ja ainoastaan Sri Lankassa tunsin olevani arvottomampi, kuin välillä täällä. Meillä on todennäköisesti edessä vielä joko reilut kaksi vuotta tätä kaupunkia, tai mahdollisesti jatkamme jo aiemmin seuraavaan Aasian kohteeseen. Opiskelen yliopistolla, jonka lukukausiaksut ovat kovat, mutta silti varsin kohtuulliset esim Singaporeen, HongKongiin (tai esim Australiaan) verraten, joten olisi ihan käytännönsyistä kustannustehokkaampaa opiskella täällä. Paljonhan on toki hyvääkin, kuten elintaso, ihana sää, manimuotoiset ja kohtuuhintaiset palvelut ja loppumattoman laadukas ravintolatarjonta, mutta vastapainoksi on sitten sitä byrokratiaa, ahdistelua ja ihan perusasioiden vaikeaksi tekemistä. Toistaiseksi vaakakuppi on vielä kuitenkin plussalla, joten eteenpäin mennään :)

  Minua kiinnostaisi kovasti tietää, millaisia muistoja sinulla on päällimmäisenä mielessä Kuala Lumpurista nyt, kun aikaa on kulunut lähdöstänne jo useampi vuosi?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *