Ihonhoitorutiineja

Vanhoja blogipostauksia selatessa ei voi välttyä pieneltä nostalgiatuulahdukselta. Silmäilin eilen aknea käsitteleviä postauksia, joita olen tämän blogin viisivuotisen historian aikana ehtinyt naputella muutaman. Kirjoituksiin on liittynyt paljon ärtymystä, surua ja toivoa paremmasta. Rehellisesti sanottuna en enää edes muistanut kunnolla, miten paljon vaivaa aknesta oli ja miltä ihoni näytti ennen Roaccutania.

Vuosien 2011–2012 välillä syömäni Roaccutan-kuuri oli ihoni pelastus. Ihon kunnossa otettiin kuitenkin takapakkia etenkin vaihtovuoden aikana ja oireilu jatkui vielä pitkään Suomeen paluun jälkeenkin. Välillä olin suorastaan epätoivoinen. Olin nähnyt paljon vaivaa, jotta voittaisin taistelun aknea vastaan ja yhtäkkiä se oli elämässäni uudelleen. Pienissä määrin, mutta kuitenkin. Vähitellen iho rauhoittui taas. Täysin yllättäen. Toivottavasti tämä on pysyvää toistelin itselleni, vaikka tiesin, että näin ei luultavasti olekaan.

Olen jo tottunut siihen, että ihoni on kaikin puolin arvaamaton. Tästä syystä yritän hoitaa sitä mahdollisimman eleettömästi. Mitä vähemmän, sitä parempi. Näin vältytään yllätyksiltä. Aina välillä haaveilen siitä, että voisin vapaasti kokeilla uusia tuotteita ilman pelkoa näppyläinvaasiosta. Vuosien mittaan olen kuitenkin nähnyt, että varovaisuus on hyvästä. Jos jokin toimii, niin siinä kannattaa pysyä. Tuuliviirinkin.

Olen jo pitkän aikaa luottanut ihon kosteutuksessa Humektaniin ja puhdistuksessa Neutrogenaan. Tällä hetkellä käytössäni on Neutrogenan Blackhead Eliminating Daily Scrub, joka sopii rasvoittuvalle ja pintakuivalle iholleni loistavasti. Täsmäaseena käytän näppylöille Epiduo-geeliä. Suurimman muutoksen ihonhoidossa tein viime vuoden loppupuolella, kun aloin pestä aamuisin kasvoni pelkällä vedellä. Muutos ihon kunnossa oli huomattava. En ollut aiemmin edes ajatellut, että puhdistusaineen käyttö kaksi kertaa päivässä voisi olla omalle iholleni liikaa. Kissaämmän vinkistä koitin uudenlaista rutiinia ja se kannatti. Ihoni on voinut tämän suunnanmuutoksen jälkeen paremmin kuin aikoihin.

Ihon ulkoisen hoitamisen lisäksi yksi tärkeä seikka on riittävä vedenjuonti. Pitkän tovin olen syönyt myös sinkkiä. Yhdessä vaiheessa lopetin sinkkitablettien napsimisen päivittäin, mutta aloitin hivenaineen tankkaamisen uudelleen, kun kasvoihini alkoi ilmestyä normaalia enemmän näppylöitä. Sattumaa vai ei, sitä en osaa sanoa. Parempi kuitenkin minimoida kaikki mahdolliset uhat, jotka voisivat horjuttaa välillä kiikkeränkin veneen tasapainoa.

Minkälaisia ihonhoitorutiineja teillä on?


8 Comments

 1. Kissis February 12, 2015 13:51

  Basiron AC on pakollinen, joka iltainen voide mun naamalle, muuten kyllä näppyläräjähdys on taattu. :/

  Reply
  • Niina February 13, 2015 17:23

   Basiron on kyllä hyvä, itse en ole sitä tosin pitkään aikaan käyttänyt. Viime aikoina ei ole kauheasti ollut tarvetta millekään näppylän tappajille. Tää on varmasti sen sun naamanpesuvinkin ansiota! :D

   Reply
 2. Anonymous February 12, 2015 16:28

  Itsekin olen ollut havaitsevinani, että mitä “tavallisemmat” ihonhoitotuotteet, sitä paremmin akneen taipuvainen ihoni voi. Nyt olen myös karsinut kaikki parabeeneja, öljyjä ja silikoneja sisältävät tuotteet pois, ja se näyttää myös vähentävän ihon tukkeutumista. Humektania läträtään täälläkin naamaan.

  Reply
  • Niina February 13, 2015 17:30

   Meikäläisellä ainakin iho reagoi heti, jos sitä alkaa ns. ylihoitaa. Eli mahdollisimman yksinkertaiset jutut sopivat ainakin minulle. Akneen taipuvaisen ihon kanssa on aina vähän hankalaa, kun ei oikein satavarmasti tiedä, että mistä iho ottaa yllättäen nokkiinsa. Välttämättä ei tarvitse kuin pesuaineen merkin vaihtua, niin johan alkaa tapahtua. :D Mutta kiva kuulla, että olet löytänyt tapoja, joilla iho pysyy paremmassa kunnossa!

   Reply
 3. Anonymous February 20, 2015 12:29

  Oma ihoni on myös herkistynyt ja tässä parhaillaan on ns. alihoitokuuri, eli tutulta kuulostaa… E-pillereiden lopettamisen jälkeen oli pakko syödä yksi Roa-kuuri, jonka jälkeen iho oli ihana. Vaihdoin myös mineraalimeikkeihin ja käytin puhdistukseen suolasaippuaa ja savea.

  Stressi ja lipsuminen synteettisten meikkien ja rasvojen pariin laukaisi kuitenkin syksyllä jälleen melkoisen reaktion. Aloin käyttää myös tuota Epiduoa, mutta se vain pahensi tilannetta. Nyt olen vaihtanut Avitcidiin ja palannut takaisin mahdollisimman simppeleihin luonnontuotteisiin. Vesipesua välttelen ja kosteutan Weledan vauvatuotteilla. Neutrogenaa pystyin käyttämään ennen, mutta enää en edes uskalla kokeilla, koska ovat niin synteettisiä, mm. tuotteiden kuorivat rakeethan paljastui muoviksi. Ilmeisesti myös monissa ns. luomurasvoissa käytetyt soijapapuöljy ja seesamiöljy on allergisoivia minulle… Basironista ja vastaavista pysyn myös kaukana ihotautilääkärin määräyksestä, liian vahvoja. Lupasinkin jo itselleni että heti kun tämän viimeisimmän reaktion olen saanut paranneltua, jätän taas naaman rauhaan ja lopetan meikkivoiteet, turhan pesun ja rasvailun. Sitä ja kesää siis odotellessa!

  Reply
  • Niina February 20, 2015 12:50

   Kiitos kommentista ja kokemusten jakamisesta!

   Joskus viime vuoden puolella kuuntelin radiosta juttua, jossa mainittiin juuri tuo Neutrogena ja että ne kuorivat rakee ovat tosiaan muovia. :/ Pitkään on ollutkin pohdinnassa, että pitäisiköhän tuo nyt vaihtaa, mutta toisaalta en oikein uskalla, kun iho reagoi niin herkästi kaikkiin uusiin tuotteisiin ja tuo on hyväksi osoittautunut. Luonnonkosmetiikka kyllä muutenkin kiinnostaisi, mutta hitto kun tästä ihosta ei koskaan tiedä, että minkälaisen shown se sitten järjestäisi.

   Aikamoisen kurjalta kyllä kuulostavat kokemuksesi. Toivottavasti parempia päiviä on kuitenkin edessä ja saat ihosi taas kuntoon. Tsemppiä kovasti!

   Reply
 4. Anonymous March 3, 2015 23:13

  Kiitos sinkkivinkistä! Minä olen ihmetellyt kanssa epätavallista näppyläinvaasiota, mutta kappas: käytin ennen sinkkiä, ja nyt purkin loputtua olen ollut jokusen kuukauden ilman…

  Reply
  • Niina March 6, 2015 18:32

   Olepa hyvä! :) Ite en uskalla sinkistä enää edes luopua!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *