Jokseenkin kamala Bali

Ehkä se johtui tungettelevista kauppiaista. Ehkä turistien täyttämistä katukaupoista. Muistan huokaisseeni helpotuksesta, kun pääsin istumaan lentokoneeseen. Bali jäi taakse, luojan kiitos. Tavallaan olin toki viehättynyt silmänkantamattomiin jatkuneista riisiviljelmistä, taivaallisen mausteisista kanavartaista ja kotikutoisesta majapaikastamme, jossa tarjoiltiin Kaakkois-Aasian paras aamupala. Bali oli kuitenkin kaukana paratiisista. Totesin jo kahden ensimmäisen päivän aikana miehelleni, hieman hämmentyneenä itsekin asian todellisesta luonteesta, että Bali ei taida olla minun juttuni. Myönnän liioitelleeni. Näin jälkikäteen olen asiasta jopa vakuuttuneempi kuin aiemmin. Inhosin tuota Indonesian lomaparatiisiksikin tituleerattua kohdetta. Ubud ja Legian olivat pettymyksiä. Sellaisia pettymyksiä, jotka tekivät inhohormoneita lähettävän pesän mieleeni jo ensimmäisten päivien aikana.

Suurin vika oli ihmisissä. Huijareita, linssiin viilaajia, kelmejä mitä lie oli joka puolella. Seisemän päivää jatkuvaa tyrkyttämistä ja kusettamista oli minulle yksinkertaisesti aivan liikaa. Ei sillä, että itsepintaiselta tuputtamiselta voisi Aasiassa matkaillessa välttyä. Balilla, erityisesti Kuta Beachin naapurissa, kaupankäynti saa kuitenkin aivan omanlaisensa mittasuhteet. Myyjät tupsahtavat paikalle jopa silloin, kun luulet olevasi keskellä korpea ja pysähdyt vaivihkaa lukemaan karttaa.

Jotta välttyisin olemasta kohtuuton, kiittämätön ja kaikin puolin tylsämielinen, haluan antaa Balille vielä mahdollisuuden. En siis nyt, mutta sitten joskus myöhemmin. Muistelen edelleen lämmöllä maailman parasta Mie Gorengia, jota mutustellessani silmäilin Mount Baturin siluettia, joka piirtyi sumuista taivasta vasten. Ja muistan sanoneeni “vau” tai jotain muuta yhtä runnollista sopivasti liekehtelevien nuudelien pyöriessä suussani.
7 Comments

 1. Ansku January 21, 2014 22:40

  Jännä, mutta en minäkään Balista liiemmin välittänyt. Jos saisin valita kumpaan matkustaisin uudestaan, Filippiineille vai Balille, valitsisin oikopäätä ensimmäisen vaihtoehdon. Paitsi jos saisin laskeutua suoraan sille ihanalle Meno-saarelle, joka taitaa sittenkin kuulua Lombokiin. No, anyway…

  Reply
  • Niina January 25, 2014 21:24

   Olen lukenut paljon hehkutusta Balista, joten sinänsä kiva kuulla että en ole ainoa, joka ei ole kyseiseen paikkaan niin hirveästi ihastunut. Filippiinit jäivät meiltä valitettavasti näkemättä, mutta pitäähän sitä jättää jotain tulevaisuuden varallekin. ;)

   Niin ja Meno. Oih ja voih <3

   Reply
 2. Liina January 22, 2014 11:39

  Ubudista en minäkään tykännyt, Kutalle tajusin olla menemättä ollenkaan. Sen sijaan viihdyin luoteisrannikolla, muslimialueella, jossa turismia ei muutamaa surffispottia lukuunottamatta vielä juuri ole. Eli seuraavalla kerralla käy esimerkiksi Medewissä (tosin sekään ei ehkä kauaa tuollaisena säily).

  Reply
  • Niina January 25, 2014 21:32

   Meillä oli tarkoitus käydä Balin pohjoisrannikolla, mutta aika ei siihen kuitenkaan riittänyt. Mutta sanotaanko näin, että aika pian kyllä tajusin, että olisi pitänyt lähteä jonnekin mahdollisimman kauas noista tunnetuimmista turistirysistä. Noh, kenties ensi kerralla sitten vaikka tuonne luoteisrannikolle. :D

   Reply
 3. Kissis January 16, 2015 20:17

  Haha luin tän nyt uudestaan. ;D Onneks meillä on ees se 4 yötä Gili Airilla. :D

  Reply
  • Niina January 16, 2015 20:38

   Nooo, eihän nää ihmisten kokemukset mene koskaan yksi yhteen. ;)

   Gili Meno oli ainakin aivan ihana, vaikka siellä sainkin koko Aasia-vuoden ainoan vatsataudin. xD En vaan voi unohtaa niitä snorklauskokemuksia ja IHANIA merikilpikonnia. Huoh.

   Reply
  • Kissis January 18, 2015 18:16

   Nojoo, mutta tommonen tungettelu ja tyrkytys kuulostaa kamalalta. :(

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *