Kamera-asioita

Valo aiheuttanee suurelle osalle bloggaajista – ja varmaan ihan muillekin – päänvaivaa tähän aikaan vuodesta. Minulle ainakin. Bloggaajana ja näin ihmisenä ylipäätänsä. Kuvaamisen kannalta luonnonvalon puute on jokavuotinen ongelma. Etenkin talvella. Ensin pimeistä illoista nauttii, on tunnelmallista ja ihanaa. Marraskuussa, joskus jopa ennen sitä, se iskee. Epätoivo. Milloin tämä loppuu.

Olen jo useamman vuoden ajan kuvannut Canon EOS 500D -järjestelmäkameralla ja 50 mm linssillä. Canon on kulkenut mukana sekä töissä että vapaa-ajalla. Viime syksynä sain työkäyttööni Nikonin D5300:n, ja tykästyin siihen ja 35 mm linssiin kovasti. Harmi vaan, että oma kamerani alkoi tuntua tuon Nikonin kameran rinnalla niin sanotusti nukkavierulta.

041215_3

Kameravarustuksen päivittäminen on ollut mielenpäällä jo pitkän aikaa. Hiljattain jutustelin erään juttukeikan yhteydessä valokuvaajaystäväni kanssa, ja hän ehdotti, josko hankkisin seuraavaksi minijärkkärin. Pudistelin päätäni hänen idealleen pontevasti. Kun pitää olla sellainen iso ja miehekäs, aloitin puolustuspuheeni. Ystäväni nyökkäsi. Hetken päästä hän tokaisi, että ison kameran huono puoli on se, että sitä ei todellakaan tule otettua mukaan sattumalta. Hän mietti myös, että nykypäivänä minijärkkäreiden kuvanlaatu pärjää jopa vähän paremmille järjestelmäkameroille, joten vaihtoehtoa ei kannata poissulkea tutustumatta asiaan tarkemmin.

Jäin aprikoimaan asiaa. Eniten meillä olisi kuitenkin käyttöä jollekin muulle kuin selkäkipuja aiheuttavalle monen kilon kamerajärkäleelle.

Kotona päivittelin kamera-asiaa miehelleni. Pian alkoi ahkera vertaisarviointien lukeminen ja googlettelu. Kysyttiin neuvoja. Verkkokaupassakin käytiin. Mies otti jonkinlaiseksi elämäntehtäväkseen uuden kameran etsimisen. Hän tuntui olevan asiasta jopa enemmän innoissaan kuin minä. Ehkä se oli jokin tekniikkakärpäsen purema, tiedä tuosta sitten.

Lukuisten vaihtoehtojen välillä sahaamisen jälkeen päädyimme hankkimaan Olympuksen PEN E-PL7:n. Tämä taitaa olla jonkin sortin blogikameranakin tunnettu? Joka tapauksessa karsastin kyseistä Olympuksen kameraa ensi alkuun ihan vaan siksi, että siinä ei ole etsintä. Toki etsimen saa kameraan lisävarusteena, mutta ohitsekiitävän hetken etsimettömyys tuntui ylitsepääsemättömältä. Pieni kokokin oli jotenkin, en tiedä. Tuli sellainen fiilis, että tämä on joku tämmöinen leikkikamera.

041215_4

Lopulta Olympus tuli ilman etsintä ja hyvä niin. Olen kuvannut tällä nyt jonkun aikaa, ja kyllä se on myönnettävä. Olen kameraan erittäin tyytyväinen. Kamera on kevyt eikä kuvanlaadussa ole moitteen sanaa. Kiinteällä 25 mm linssillä kuvaaminen käy päinsä hämärämmissäkin olosuhteissa, mistä olen todella mielissäni. Olympus tuntuu kuvanlaadun perusteella ohittavan vanhan Canonini, mikä ei toisaalta ole ihme, sillä onhan veteraanilla ikää  jo peräti kuusi vuotta.

Tärkeintä uudessa kamerassa on kuitenkin se, että se kulkee mukana aiempaa helpommin. Tämä kun on ollut yksi ongelma esimerkiksi reissun päällä.

4 Comments

 1. Lifeunder December 4, 2015 18:57

  Tämä lause voisi olla suoraan minun suustani: “– ison kameran huono puoli on se, että sitä ei todellakaan tule otettua mukaan sattumalta.” Olimme juuri 5 viikkoa reissussa ja mies puoliksi pakotti minut pakkaamaan mukaan järkkärin ha vielä teleobjektiivin, mutta kuinka monta kertaa jaksoin sen ottaa mukaan kaupungille? Valitettavasti vain kaksi kertaa. Miehelle itsellään on Sonyn minijärkkäri, mutta itse karsastan edelleen etsittömyyttä, mutta jos sellaisen tosiaan saisi lisävarusteena…. :)

  Reply
  • Niina December 5, 2015 00:41

   Äh, toi niin tuttu tunne! Tätä kameraa voin lämpimästi suositella, jos kevyempi malli on hakusessa. Ja tuosta etsimestä. Olisihan se kiva, mutta olen tullut mainiosti toimeen ilmankin. Ainakaan tällä hetkellä ei yhtään tunnu siltä, että tähän hankkisin sitä lisävarusteena. Kai nämä on vähän tottumiskysymyksiä. :)

   Reply
 2. Maarit December 4, 2015 19:43

  Onnea kamerasta! Minä kuvasin parin vuoden ajan peilittömällä, mutta vaihdoin vuosi sitten takaisin perinteiseen. Nyt olisi taas tarkoitus yrittää vaihdella vähän köykäisempään kameraan. Olen vähän tämmöinen intoilija noiden vempaimien kanssa. :)

  Reply
  • Niina December 5, 2015 00:47

   Kiitos Maarit! Toivon ja uskon, että tätä tulee kuljetettua mukana useammin kuin normijärkkäriä. Keväällä olisi tarkoitus lähteä reissuun ja jotenkin ihanaa, kun nyt voi ottaa tämän pienemmän kameran mukaan. Jos vaikka saisi otettua kuvia hieman normaalia enemmän tai ylipäätänsä. :D

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *