Silta

Tampereella on siltoja. On Hämeensiltaa, Vuolteensiltaa ja Laukonsiltaa. Ja onhan niitä nyt muutama muukin. Vaikka olen asunut Tampereella jo rapiat neljä vuotta, kävelen täällä monesti edelleen aivan ummikkona. Muistamatta, minkä nimiselle kadulle käännyn seuraavasta risteyksestä. En edes osaa nimetä kaikkia niitä siltoja, jotka johtavat kuuluisan Tammerkosken yli. Vaikka olen suurimmalle osalle jättänyt jalanjälkiä näinä kirpeinä pakkaspäivinä. Tavallaan vähän noloa. Se, ettei ihminen muista jotain tällaista.

Olen viime aikoina jännittänyt ihan kohtuuttoman paljon perjantaipäiviä. Tammikuun alussa minulla alkoi ruotsinkurssi, jonka suorittamisen olin jossain typeryydessäni jättänyt tälle keväälle. Ajatellut, että käyn sen sitten joskus. Ja nyt se sitten alkoi. Ensimmäistä tuntia jännitin niin paljon, että en saanut unta edellisenä yönä. Toistelin mielessäni Jag heter Niina och jag är tjugofyra år gammal. Vaikka en kaikkia Tampereen siltoja osaa luetellakaan, niin yläasteen ja lukion vieraan kielen tunneilta on sentään tarttunut satunnaisia muistumia mieleen. Osaan kertoa kuka olen ja hätätilanteessa myös jotain muuta pientä kuten sen, että opiskelen neljättä vuotta Tampereen yliopistossa journalistiikkaa ja pidän turkoosista väristä. Seuraavan päivän luennolla jouduinkin yllättäen esittelemään kurssikaverini parinkymmenen hengen yleisölle. Samalla tunnilla minulle myös valkeni, että olen koko elämäni lausunut väärin sanan “journalist“.

Kun palasin kotiin tältä kohtalokkaalta ensimmäiseltä luentokerralta korvat punoittaen, aloin puhua ruotsia miehelleni. Tai yritin puhua. Lopulta päätimme alkaa katsoa ruotsalais-tanskalaista tv-sarjaa nimeltä Bron, joka suomalaisittain taipuu sanaksi Silta. Nyt olen katsonut ensimmäisen tuotantokauden tuota hengästyttävää rikossarjaa ja oppinut jo muutaman uuden sanan ruotsiksi. Vaikka ”håll käften” ei välttämättä osoittaudu kovinkaan käyttökelpoiseksi sanonnaksi yliopiston ruotsin tunnilla, saattaa siitä joskus tulevaisuudessa olla jossain yllättävässä tilanteessa hyötyä.

Onko joku lukijoista katsonut Siltaa?


12 Comments

 1. Nina January 27, 2014 21:41

  Olen katsonut! Koko ekan kauden ja ai että miten hyvä! :)

  Sarjaa seuratessa ruotsi vielä menee, tai siis että siitä ymmärtää sentään jotain sieltä täältä mutta mites toi tanska? Terve. :D

  Reply
  • Niina January 28, 2014 13:57

   Suhtauduin kyllä alkuun hieman epäilevästi kyseiseen sarjaan kun sitä on joka paikassa niin kovasti hehkutettu. Ja sitten jäin koukkuun heti ensimmäisestä jaksosta lähtien. Mutta huh, on se vaan niin hyvä!

   Kieltämättä tanska on vähän..mielenkiintoista kuunneltavaa. :D

   Reply
 2. iduska January 27, 2014 21:42

  Silta on ihan paras :) Kyllä se ruotsi siitä, tsempa på!

  Reply
  • Niina January 28, 2014 14:00

   Varmasti yksi parhaimmista sarjoista, joita olen koskaan katsonut. :) Kiitos tsempeistä! Elättelen toiveita siitä, että parin kuukauden päästä osaan ruotsia jo vähän paremmin kuin nyt. Tai siis, pakkohan sitä on osata. :D

   Reply
 3. Satu January 28, 2014 11:53

  Hauska aasinsilta tässä sun tekstissä:)

  Reply
  • Niina January 28, 2014 14:01

   Heh, tattista vaan! :)

   Reply
 4. Anonymous February 1, 2014 02:17

  Mä katsoin ekan tuotantokauden joululomalla läpi ja kiinnitin huomiota, miten usein sarjassa sanottiin “Det spelar ingen rol” eli sillä ei ole mitään väliä. Viljelin tätä hyvin ahkerasti virkamiesruotsinkurssilla pari vuotta sitten ja näköjään sitä käyttävät siis aidotkin ruotsalaiset. Nyt siis rento hippiasenne päälle ja sanot vaan kaikkeen, että eihän sillä ole mitään väliä :D

  Ranskassa hyvää uutta vuotta saa toivottaa koko tammikuun ajan, eli myöhästyn siis vain tunnin ja 15 minuuttia! Hyvää uutta vuotta :) – Enni

  Reply
  • Niina February 5, 2014 17:59

   Hih, ihana! :D Malesiassa taidetaan juhlia vielä huomiseen asti kiinalaista uutta vuotta, joten vaikka en siellä suunnalla enää asukaan, niin toivotan sitä silti: eli hyvää uutta vuotta! :)

   Reply
 5. Alva February 2, 2014 09:46

  Itse aloin seurata Siltaa vasta toisen tuotantokauden alusta. Katsoin ehkä ensimmäiset kaksi jaksoa ja totesin että parempi jättää kesken ja aloittaa suosiolla ekasta tuottiksesta, sen verran vakuuttavalta vaikutti :)

  En muuten tiedä auttaisiko sulle tuohon ruotsin preppaamiseen sama kuin mulla ranskan kanssa, eli suomen-/tai englanninkielinen lempikirja käännettynä ruotsiksi? Pitkän linjan Harry Potter -fanina muistin kirjat jo melkein ulkoa, ja kas, samojen kirjojen lukeminen ranskaksi kävi yllättävän helposti kun juoni oli pääpiirteittäin tuttu :) Töitä siinäkin joutui toki vähän tekemään, mutta kyllä siitä apua oli tekstin hahmottamisessa, ja jossain vaiheessa huomasin että lukeminen kävi jo paljon sujuvammin eikä jokaisen lauseen kohdalla tarvinnut palata lauseessa taaksepäin ymmärtääkseen mistä nyt puhuttiinkaan.

  Reply
  • Niina February 5, 2014 18:03

   Itse odottelen jo malttamattomana kolmatta tuotantokautta! Olin aivan murtunut, kun toinen tuotantokausi tuli päätökseen ja nyt pohdin ihan vakavissani, josko pitäisi katsoa sarja vielä kertaalleen läpi. Tällä kertaa kuitenkin ruotsalaisella tekstityksellä. :D

   Uskon kyllä, että kielessä kuin kielessä lukemisesta on hyötyä. Tästä ajatuksesta innostuneena raahasin näin ensi alkuun anopin luota kasan ruotsalaisia lehtiä mukaani. Aloitetaan nyt ensin niistä!

   Reply
 6. RagDoll February 10, 2014 23:16

  Miten joku voi näyttää noin kauniilta ja freesiltä pakkasessa? :D Ulkomailla asustelu taisi tehdä hyvää, kun oikein sädehdit.

  Tampesteri. <3 Tuo suomen leppoisin kesäkaupunki. Onneksi parin viikon päästä olen siellä taas. :)

  Reply
  • Niina February 11, 2014 00:02

   No hei joo..näytin tuolta ensimmäiset viisi minuuttia kunnes nenä alkoi vuotaa ja lopulta punoittaa hillittömästi kaikesta niistämisestä. :D Että se siitä freesiydestä sitten, hihi!

   Tamperetta oli kyllä kieltämättä maailmalla ollessa ikävä. Tämä on vaan niin sopivan kokoinen kaupunki meikäläiselle. :)

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *